Hét ideale boek voor leidinggevenden om de dialoog te starten.

Gaudi heeft opnieuw alle opperganzen bij elkaar geroepen om samen te overleggen. Hij neemt het woord en deelt nog een keer zijn zorgen.
Probeert opnieuw uit te leggen waarom hij vindt dat zij nú met de boot moeten gaan varen, naar het zuiden. Sommige ganzen knikken instemmend en hij ziet zelfs een ganzenduimpje omhooggaan. Maar een aantal ganzen is het duidelijk nog steeds niet met hem eens. En iedereen praat door elkaar heen.

Gaudi vangt opmerkingen op als ‘waar beginnen we aan’ en ‘de ganzen uit mijn team zijn hier geboren en willen hier niet weg’. Hij hoort Moes, de kookgans, vragen hoe het dan met de voorraad moet. Bertien, de bouwgans, roept dat de boot in deze staat zo’n lange reis helemaal niet aankan. Marjo, de zorggans, is ongerust over Wikkie en de andere oude ganzen, gaan die de reis wel overleven? En Jaapmaar steekt zijn beide vleugels in de lucht en gakt ‘jamaar hoe denk je dat allemaal in korte tijd voor elkaar te krijgen?’

Gaudi weet nu echt niet meer hoe hij het moet aanpakken. Als hij zijn boodschap al niet eens uitgelegd krijgt aan de opperganzen, hoe moeten zij die dan in hemelsnaam overbrengen aan alle ganzen in hun eigen groep?

Fictie over non-fictie

Als het leven in en om de vijver steeds meer bedreigd wordt door slechter weer, oprukkende industrie en minder eten, wil Gaudi zo snel mogelijk met zijn ganzen­ kolonie naar het zuiden varen. Maar de meningen in de groep zijn verdeeld. Gaan de ganzen het eens worden zodat zij samen de reis willen gaan maken? Met de ervaring van ruim 10 jaar onderzoek naar waarden in organisaties en meer dan 20 jaar ervaring in het maken van marketingcommunicatieprogramma’s in mijn organisatie 0to9, schreef ik een boek volledig gebaseerd op de werkelijkheid. Uitgevoerd in kinderlijk eenvoudige taal. Om juist complexe situaties te de-compliceren (ik benadruk het nog maar eens). Het fictieboek op basis van non-fictie. Waarin alle ganzen herkenbaar zijn als collega’s in organisaties.
Het boek gaat dus eigenlijk over jou en mij. Over ons in de vorm van ganzen.

Voor wie?

Het boek is geschreven voor alle leidinggevenden. Jong en oud, beginnend en ervaren. Voor elke leidinggevende die zich realiseert dat waarden de drijfveren van ons gedrag zijn. En daar meer over wil weten. Voor zichzelf, voor de collega’s en de klanten.

Hét ideale boek voor leidinggevenden om de dialoog te starten.

Robert Jan, Maud en Marguerite

Wij zijn trots op ons boek én horen graag wat jij ervan vindt. Heb je situaties of personages herkend uit je organisatie of omgeving? Voel je je ook wel eens een Gaudi, Moon of Marrie? Wij wel.

Wil je nader kennismaken met Robert Jan, de creatieveling en energieke man die vaker met 1000 dan met 10 ideeën in zijn hoofd loopt? Bij het woord stilstaan al rillingen krijgt en altijd bezig is met hoe het anders en beter kan?

Of met Maud die zich als een vis in het water voelt nu ze zich hele dagen bezighoudt met taal. Haar liefde die altijd al sluimerend aanwezig was. Contact haar gerust voor alles wat met tekst te maken heeft. 

En ook Marguerite, ons grote tekenwonder, dat aan een half woord genoeg had om dat te vertalen in de prachtigste platen die ons raakten. Wil je ook van die mooie illustraties gebruiken? Je weet haar nu te bereiken.  

De schrijvers

Robert Jan legde jaren geleden, tijdens een werkvakantie in Zuid-Frankrijk, de basis voor dit boek. De vele cases bij organisaties en zijn gesprekken met de leiders daarvan over hun uitdagingen, vormden het fundament van het verhaal. Van zich afschrijvend vroeg hij zich af waarom het werkleven vaak zo complex wordt gemaakt. En vooral ook waarom we zo weinig rekening houden met de individuele medewerker. Robert Jan de creatieve, ondernemende gans die altijd vol ideeën zit. En vooral, Robert Jan de mens die zo geïnteresseerd is in degene die hij voor zich heeft. ‘Wie ben jij’, is zijn favoriete vraag.

Toen hij de eerste versie van het boek uit het stof haalde, kwam Maud langszij. Uit een jarenlange vriendschap was op meerdere momenten een samenwerking ontstaan. Samen gingen Robert Jan en Maud met de oorspronkelijke tekst aan de slag. Om hier, in vele open gesprekken, steeds een diepere laag in aan te brengen.

Wat miste er nog? Sprekende platen om het verhaal nog veel rijker te maken. En juist op dat moment kwam Marguerite in beeld. Toeval? Marguerite die met haar prachtige illustraties precies in beeld bracht wat Robert Jan en Maud met hun woorden wilden vertellen. De mooie een-op-een-gesprekken werden omgezet in gedachtewisselingen met z’n drieën. Met steeds weer die ene vraag: waarom?

We hopen je met dit eerste boek te boeien en te verrassen. En wij? Wij zijn nog lang niet klaar. Je gaat nog van ons horen. Maar eerst horen wij heel graag van jou hoe jij dit verhaal ervaren hebt.

Close
This is a staging environment